Josep Borrell, haftalarca süren anlaşmazlıkların ardından Avrupa Birliği’nin aşırı İsrailli yerleşimcilere yönelik yaptırımlar konusunda “siyasi bir anlaşmaya” vardığını söyledi.
Avrupa Birliği dışişleri bakanları, diplomasiye yeni bir şans vermek amacıyla Pazartesi günü yaptıkları toplantıda konuyu tartıştı.
AB dış politika sorumlusu Josep Borrell şunları söyledi: “Hamas’a yönelik yaptırımları tartıştık. Ayrıca aşırıcı yerleşimcilere karşı yaptırımlar üzerinde de anlaştık. Bu, son Dışişleri Konseyi’nde mümkün değildi. Bu sefer mümkün oldu. Sağlam bir çalışma konsensüsüne varıldı ve ben Bunun yakın zamanda tamamen hayata geçeceğini umuyorum.” Bu böyle kabul edilene kadar devam edecek” dedi.
Yaptırımlar üzerinde aylardır çalışılan yaptırımlar başlangıçta İsrail’in en sadık destekçileri arasında yer alan Almanya, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülke tarafından engellendi.
Ancak Gazze Şeridi’ndeki yıkım ve İsrail vatandaşlarının Filistinlilere yönelik şiddetin devam ettiği haberleri görüşmeleri daha da acil hale getirdi. Bu durum ABD, İngiltere ve Fransa’nın aşırılıkçı yerleşimcilere yaptırım uygulamasıyla daha da kötüleşti.
Diplomatlara göre son engel, geçen hafta muhalefeti ortadan kaldıracağını açıklayan Macaristan’dı.
Siyasi anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için hâlâ büyükelçilerin nihai onayına ihtiyacı var. Batı Şeria’daki yerleşimler uluslararası hukuka göre yasadışı ve iki devletli çözüm kapsamında kalıcı barışa ulaşmanın önünde büyük bir engel olarak görülüyor.
Borrell gazetecilere verdiği demeçte, yaptırımların “şiddet eylemlerinden sorumlu olduğuna inanılan belirli kişilerle ilgili olduğunu” söyledi ve kısıtlamaların seyahat yasağı ve AB topraklarında tutulan varlıkların dondurulmasını içereceğini doğruladı.
Karar, bloğun terör örgütü olarak kabul ettiği Hamas’a yönelik yeni yaptırımlarla aynı zamana denk gelen dikkatli bir diplomatik koreografinin parçasıydı.
İsrail’de 1.100’den fazla sivilin ölümüne yol açan 7 Ekim saldırılarına yanıt olarak AB, Hamas’ı ve Filistin İslami Cihadını (PIJ) maddi veya mali olarak desteklediğinden şüphelenilen tüm kişi ve kuruluşlara karşı özel bir yaptırım rejimi oluşturdu.
“Açık hava mezarlığı”
Pazartesi günkü dışişleri bakanları toplantısında, İsrail saldırısının başlangıcından bu yana 31.000’den fazla insanın öldüğü Gazze’deki insani krizin ciddiyetini vurgulayan Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırmasının (IPC) onaylandığı sonucuna varıldı. yeni bir ilişki yayınlandığı sırada meydana geldi.
IPC’ye göre, “Gazze Şeridi’nin tüm nüfusu (2,23 milyon) yüksek düzeyde akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıyadır” ve nüfusun yarısı afet kategorisine girmektedir. Bölgenin kuzey kesiminde kıtlık “yakında”.
AB dış politika sorumlusu Borrell, toplantıya başlamadan önce sahadaki durumu şöyle anlattı:
“Savaştan önce Gazze en büyük açık hava hapishanesiydi. Bugün ise en büyük açık hava mezarlığı. Onbinlerce insanın mezarlığı olduğu gibi, aynı zamanda en önemli insani ilkelerin de mezarlığıdır.” Kanun.” dedi.
Borrell ayrıca 2000 yılından bu yana yürürlükte olan AB-İsrail ortaklık anlaşmasının geleceği konusunda “siyasi odaklı bir tartışma” önereceğini de söyledi.