Türkiye'de her 15 dakikada bir kişi felç nedeniyle ölüyor

Arsava, 10 Mayıs İnme Farkındalık Günü kapsamında yaptığı açıklamada, beynin bir kısmına kan akışında kesinti veya azalma ya da beyin damar duvarında yırtılma sonucu ortaya çıkan tıbbi acil durumun acil tıbbi müdahale olduğunu söyledi. “darbe” olarak tanımlanıyor.

İnmenin kalıcı felç, konuşma bozukluğu, görme kaybı, denge bozuklukları ve hatta ölüme neden olabileceğini vurgulayan Arsava, hastalığın genellikle aniden ortaya çıktığını vurguladı. Arsava, en sık görülen semptomların yüz, kol veya bacakta his veya güç kaybı, denge veya koordinasyon bozukluğu, konuşma veya anlama güçlüğü, görme kaybı ve çift görme olduğunu söyledi.

İnmenin Türkiye'de ve dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Arsava, ölüm oranlarına ilişkin ise şu bilgileri verdi:

“TÜİK'in açıkladığı 2020 ve 2021 yılı ölüm istatistikleri, Türkiye'de 2020 yılında kaydedilen 507 bin 938 ölümün 183 bin 109'unun kalp-damar sistemi hastalıklarından kaynaklandığını gösteriyor. 35 bin 880 Yani Türkiye'de her 15 dakikada bir kişi felçten ölüyor.

“2021 yılında ölüm sayısı bir önceki yıla göre yüzde 11,4 artarak 565 bin 594'e ulaşırken, ölümlerin yüzde 33,4'ünden sorumlu olan kalp ve dolaşım hastalıkları yine en sık ölüm nedenleri arasında yer aldı.”

“Risk faktörü taşıyan kişiler doktor kontrolünde olmalı”

Arsava, felçte erken müdahalenin sadece hayat kurtarmakla kalmayıp, felç sonrası görülebilecek sakatlık oranını da en aza indirdiğini vurguladı.

Felç belirtileri görüldüğünde hemen 911'e başvurmanın önemli olduğunu vurgulayan Arsava, felç riskini azaltmak için neler yapılması gerektiğine ilişkin şunları kaydetti:

“İnme riskini azaltmak için sağlıklı yaşam tarzını benimsemek gerekiyor. Bunun için sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve stresten uzak çalışmak gerekiyor. Ayrıca risk faktörü taşıyan kişilerin de risk altında olması gerekiyor. Hipertansiyon, şeker hastalığı ve yüksek kolesterol gibi hastalıkların doktor kontrolünde olması gerekiyor.” “Düzenli kontrollerden geçmeli ve hastalık tanısı alan kişiler tedavi edilmeli.”

Profesör. İnmenin önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Arsava, bu tıbbi acil durumun tanınması, önlenmesi ve tedavi edilmesinde herkesin önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

İnme risk faktörlerini bilmenin ve felç semptomlarını tanımanın erken müdahale konusunda farkındalık yaratmada etkili olduğunu vurgulayan Arsava, bu yılki İnme Farkındalık Günü temasının “İnmeyi Durdurun” olarak belirlendiğini kaydetti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Popüler Firmalar
Güncel Haberler
Sponspor Bağlantılar: ilkses gazetesi - Son Mühür - ilkhaber gazetesi - Bursa Hayat - Yeni Bakış Antalya Haber